در بیشتر مواقع ممکن است پوسته تخم نطفه دار شکسته شده باشد و یا ترک های مویی که با چشم دیده نمیشود بر سطح آن پدیدار شود، این تخم ها با قرار گرفتن در دستگاه جوجه کشی در عرض چند روز گندیده و در نهایت منجر به مرگ جنین میشوند. هم چنین در بدترین حالت سایر جنین های در حال رشد را نیز از بین خواهد برد.
بهترین کار برای جلوگیری از ترک برداشتن تخم ها، استفاده از لانه نرم و برداشتن به موقع آنها از داخل لانه می باشد. اما در مواجه با تخم نطفه دار ترک خورده چه اقداماتی را میتوان در پیش گرفت و چه راهکارهایی در جوجه شدن چنین تخم هایی کمک کننده خواهند بود؟ در این نوشته از وبسایت چیکن هچ به شرح مختصری از آنها پرداخته ایم.
نحوه تشخیص ترک خوردگی پوسته تخم
یکی از معضلات مهم در جوجه کشی ترک خوردگی پوسته تخم نطفه دار میباشد که در پاره ای از موارد به وضوح با چشم دیده میشود، اما در بعضی مواقع شناسایی این ترک ها کار آسانی نیست، زیرا پوسته تخم مرغ دارای ترک های مویی بوده که به چشم دیده نمیشوند و از آنجایی که مشکل ترک مویی معمولا یک الی سه درصد از تخم های تولید شده را در برمیگیرد، موجب بروز مشکلاتی در راندمان جوجه کشی خواهد شد.
جهت پی بردن به وجود ترک در سطح پوسته، در وهله اول باید آن ها را شناسایی کرد که در ادامه به روشهای متعدد کشف ترک روی پوسته تخم اشاره می شود.
الف- استفاده از دستگاه کندلر
با استفاده از دستگاه کندلر یا نطفه سنج میتوان ترک خوردگی های شکل گرفته در پوسته تخم مرغ را شناسایی کرد. البته در صورت دسترسی نداشتن به دستگاه کندلر میتوانید نطفه سنج دستی بسازید.
به عنوان مثال یک لامپ رشته ای را در داخل جعبه قرار داده و سوراخی ایجاد کنید و با استفاده از نوری که از جعبه به بیرون متصاعد میشود به تشخیص ترک خوردگی ها بپردازید.
ب- استفاده از فلش گوشی
یکی دیگر از راه های تشخیص ترک های مویی استفاده از فلش گوشی در یک محیط تاریک است به طوری که با نزدیک کردن تخم به این منبع نور میتوان به راحتی ترک ها را تشخیص داد.
پ- استفاده از چراغ قوه
نمونه دیگر برای تشخیص ترک خوردگی ها استفاده از چراغ قوه است همانطور که در مورد پیشین ذکر شد با نزدیک کردن تخم به نور چراغ قوه، در محیطی که تاریکی در آن حاکم است انواع ترک ها اعم از مویی، سطحی، عمیق و شکستگی را خواهید دید، البته به شرطی که دقت کافی نیز به خرج دهید.
آیا میتوان از تخم ترک خورده جوجه کشی کرد؟
شاید صرف نظر کردن از تخمی که دارای ترک خوردگی است برای شما سخت باشد، به خصوص در مواردی که تخم مربوط به یک پرنده زینتی و یا گران قیمت و کمیاب است. اما اگر تخم نطفه دار ترک خورده ارزش چندانی ندارد، پیشنهاد میشود آن را به دور انداخته و از تخم های سالم و بدون ایراد برای جوجه کشی استفاده کنید.